Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Kubilay Kulaoğlu
Kubilay Kulaoğlu
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
9 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: (wireless birlikte cihazlari erisim forum’ gateway iletisim internete kablosuz kullanarak ortaya packet sorunu standart yorumlar Mobil Prog. Kubilay Kulaoğlu
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Başlangıç
Kategori : Mobil Prog.
Yayınlanma Tarihi : 8.4.2005
Okunma Sayısı : 37689
Yorum Sayısı : 1     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Burak Selim Şenyurt
Birlikte Rust Öğrenelim Serisi 1.11.2024
Burak Selim Şenyurt
Rust, WASM, Web Api ve Can-Ban Board ! 1.11.2024
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 1.11.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 1.11.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
WAP Protokolü
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
WAP ın amacı cep telefonlarını ve benzer mobil cihazları kullanarak Internete ve intranetlere erişim için açık bir standart ortaya koymaktır. WAP, mobil telefon kullanıcılarının,telefon ya da avuçiçi bilgisayar gibi mobil iletişim cihazlarının ekranları üzerinden internete erişebilmelerini sağlayabilmek için “WAP Forum” tarafından geliştirilen bir kablosuz veri iletişimi (wireless datacom) standardıdır. Wap Forum sadece bir firmaya ait değildir. www.wapforum.com ; Nokia Ericsson ve Motorola gibi şirketlerin öncülüğünde 1997 yılında kuruldu. WAP Forum’ a üye olan kurumların listesine http://www.wapforum.org/who/members.htm adresinden bakabilirsiniz.

WAP insanların cep telefonlarından veya mobil cihazlardan daha fazla ve gerçek zamanlı bilgi alabilmelerine olanak sağlar. Ilk zamanlarda web sitesilerine bağlantıda hız sorunu yaşanmaktaydı. GPRS (General Packet Radio Service) başta olmak üzere yeni teknolojilerin uygulamaya konmasıyla birlikte erişim süresi bir problem olmaktan çıkmaktadır. Çünkü GPRS ile mobil cihazlar "daima online" durumda olamaktadır. Sonuç olarak WAP hızla gelişen bir ürün olmakla birlikte bir, iki sene içersinde pazardaki payını daha büyüterek, kullanıcılar için vaz geçilmez ürünler arasına girecektir. WAP’ ın şuan versiyon 2’ si bulunmaktadır. Lakin cep telefonları çoğunlukla versiyon 1.2’ yi desteklemektedir.

Wap; CDPD, CDMA, GSM, PDC, PHS, TDMA, FLEX, ReFLEX, iDEN, TETRA, DECT, DataTAC ve Mobitex gibi pek çok kablosuz iletişim şebekesi ile çalışabilmektedir. Microsoft Windows CE’ sini avuçiçi cihazlarda kullanılan standart işletim sistemi haline getirmek istediğinden Qualcomm firması ile bir ortaklık kurmuştur. Bu ortaklığın sonucu olarakta Wireless Knowledge ortaya çıkmıştır. Daha sonra WAP FORUM’ a katıldı en son olarakta Nokia ve Ericsonn la işbirliktelikleri kurdu. Windows Ce, Smartphone versiyonuyla Cep telefonu pazarınada girmeye başladı. Buda bizim .Net ortamının özelliklerini bu cep telefonları üzerinde kullanmamızı sağlayacak.

Wapın Mimarisi


Cep telefonundan bir websitesine ulaşmaya çalıştığınızda sistem WSTL (Wireless Transport Layer Security) kullanarak kodlanmış bir url oluşturur ve bunu WSP (Wireless Session Protocol ) üzerinden WAP gateway sunucusuna gönderir. WAP gateway sunucu bu gelen veriyi yorumlar ve klasik HTTP isteğine cevirirerek web server’ a iletir. İstek alındıktan sonra web server bunu yorumlar ve içeriği WML döküman olarak wap gateway sunucusa gönderir. Gateway sunucusu gelen veriyi WML binary formatına çevirir ve istemciye yollar. İstemci browser’ ı WML verisini yorumlar ve kullanıcıya gösterir.

Peki Wap güvenlimidir?

Wap güvenli kılmak için uzmanlar RSA “Fast Packet Key” adı altında yeni bir teknik geliştirmiştir. Bu teknikle birlikte her veri paketi kendi şifreleme anahtarına sahip oluyor.Böylece kablosuz ağa ulaşan saldırganın paketleri çözmesi zorlaştırılıyor. Ama gerçekten kararlı ve sistemi bilen birinin bu paketlerdeki şifreyi çözebileceğinide belirtiyorlar.

WAP Avantajları/Dezavantajları

Wap uygulamalarının en büyük avantajı cep telefonunuzdan dünyanın herhangi bir noktasından Internet veya Intranet üzerinden bilgi sorgulama ve girişi yapabilme imkanını sağlamasıdır.

Dezavantajları;

Küçük ekran alanı ,
Bandwith sorunu (GSM Veri-Dial Up ile 9600 bps civarında olup gprs ile 25 KB kadar cıkmaktadır.Yeniliklerle bu hız dahada yükselecektir),
Cep telefonunun hafızasının kısıtlı olması,( Ama yeni nesil telefonlarla buda aşılacak),
HTML uygulama imkanının olmaması, (XML tabanlı WML formatı geçerlidir.)
sayılabilir.

GPRS (General Packet Radio Service)

Yukarda Gprs’ den bahsedince burada küçük bir başlık açmak istedim. Wap ile gprs aslında birbirinden farklı kavramlardır. Gprs bizim baglantı şeklimizi belirler. Burdan çıkaracağımız sonuçta cep telefonumuzda gprs olmadan da wap sitelerine bağlanabileceğimizdir. Ama cep telefonumuzda Wap desteği olmadan bunu başaramayız. Gprs nedir derseniz? GPRS, devre anahtarlamalı (circuit-switched) yapı yerine paket anahtarlamalı (packet-switched) bir yapıyı standart alan, yüksek hızlar öneren bir mobil iletim teknolojisidir.

WML (WIRELESS MARKUP LANGUAGE)

Wap, sitelerinin oluşturulmasını sağlayan XML tabanlı bir dildir. WML ise XML kurallarına tamamen uyumlu, kablosuz iletişim uygulamaları için tasarlanmış bir programlama dilidir. WML bir XML uygulamasıdır. XML programlama dillerinin oluşturulmasını sağlayan bir kurallar serisidir. WML’ in de kendi Script dili vardır; WMLScript adı verilen bu dil Javascript diline çok benzer. WAP cihazları kullanan kullanıcılara diğer script dillerinden daha fazla kontrol edebilme olanağı verir.

WML özellikleri

1. Tag Bazlı bir dildir.
2. Ekran yönetimi sağlar.
3. Bilgi girişi sunar.
4. HDML ve HTML miras alınan teknolojilerdir.
5. W3C- XML standardı uyumlu bir dildir.
6. Link ve navigasyon desteği sağlar.
Aşağıda Wml ve .Net ortamlarında yazılmış aynı işi yapan iki kod örneği mevcuttur. Bu örneklerin sizlere Wml ve .Net arasındaki farkları ve kodlamaları hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacağına inanıyorum.

WML Örneği

 < ?xml version = "1.0" ?  >
  <  ! DOCTYPEwmlPUBLIC"-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN" "http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml"  >
  < wml  >
  < card id = "card1" title = "Card 1"  >
  < p > Merhaba Dünya  !  <  / p  >
  <  / card  >
  <  / wml > 


.Net versiyonu
 <  % @Page Inherits = "System.Mobile.UI.MobilePage" Language = "C#"  %  >
  <  % @Register TagPrefix = "mobile" Namespace = "System.Mobile.UI"  %  >
  < mobile : Form runat = "server"  >
  < mobile : Label runat = "server" >
   Merhaba, Dünya  !  
  <  / mobile : Label  >
  <  / Mobile : Form > 


Kodu notepad içine yapıştırıp merhaba.aspx olarak kayıt ederseniz çalışacaktır.Kodun Emulatördeki çalışır hali aşağıdadır.
Sonuc olarak; WAP’ın gelişimiyle birlikte intranet, eğlence, gezi, acil yardım ,alış- veriş , rezervasyon gibi daha bir çok konuda hayatımıza gireceği kesin.Bizde bu teknolojiyi kullanarak kullanıcılara geniş çözümler sunabileceğiz.

Kaynaklar

1.Ericsson
2.Microsoft
3.Mobile Web Developing

Makale:
WAP Protokolü Mobil Programlama Kubilay Kulaoğlu
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
NİS
13
2005
Güzel olmuş.Ellerine sağlık.:)) Devamını bekleriz.
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor