Bu site emekli olmuştur. Arşiv amaçlı olarak BT AKADEMİ sponsorluğunda yayın hayatına devam etmektedir.




C#nedir?com
 
YAZAR HAKKINDA
Serkan Yazıcıoğlu
Serkan Yazıcıoğlu
http://www.csharpnedir.com/
İletişme geçmek için tıklayın.
5 Makalesi yayınlanmakta.
Yazar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yayınlanan diğer makaleleri için tıklayın.
İlgili etiketler: asp.net degeri dolayisiyla eventargs hashtable kontrol metodu object oldugunda public sender trackviewstate verileri viewstate width: ASP.NET Serkan Yazıcıoğlu
 
YAZI HAKKINDA
Türü : Makale
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
Seviyesi : Orta
Kategori : ASP.NET
Yayınlanma Tarihi : 2.9.2007
Okunma Sayısı : 93060
Yorum Sayısı : 2     yorum yaz
Site İçi AramaSİTE İÇİ ARAMA
Üye Girişini AçÜye GİRİŞİ
Üye girişi için tıklayın.
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Beni her zaman hatırla
Bir hafta boyunca kullanıcı bilgilerinizi kullanıcı çıkışı yapana kadar hatırlar. (Paylaşılan bilgisayarlarda önerilmez.)
 
Şifremi / Kullanıcı Adımı unuttum.
 
.net TV RSS Serbest KÖŞE (?)
Serbest Köşede C#nedir?com üyelerinin hazırladıkları yazılar yayınlanır. Bu yazılar editör incelemesine girmeden yayınlanır.
emre TAŞ
Silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
emre TAŞ
silindi
emre TAŞ
yazının devamı >
Makale Gönder Bende Yazmak İstiyorum
.net TV RSSBlogroll
Turhal Temizer
Conda install environment.yml Package 19.3.2024
Turhal Temizer
Mac OS/X Removing CUDA 19.3.2024
Burak Selim Şenyurt
Kurumsal Yazılımcının Oyun Geliştirme ile İmtihanı 19.3.2024
Burak Selim Şenyurt
Matematik ve Oyun Programlama - Missile Command - Final 19.3.2024
  Diğer Herşey
Sponsorlar
BT Akademi
Medya Portakal
Video Hosting Sponsoru
Csharpnedir.com bir Ineta üyesidir
Uzman Abi
Her Yönüyle C# - Sefer Algan
Her Yönüyle ViewState Kavramı
 
Kapat
Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle Arkadaşıma Gönder MySpace Del.Ico.Us Digg Facebook Google Mixx Reddit StumbleUpon
Güzide Windows uygulamalarından, karanlık ASP.Net sayfalarına geçildiğinde yadırganılan ilk konulardan biri heralde veri aktarımı ve bu verilerin saklanmasıdır. Sonuç olarak sayfa her post back olduğunda veriler kaybolmakta ve buda programcılara bunalımlardan bunalım beğendirmektedir. İşte bu ihtiyaç, Durum Yönetimi (State Management) olgusunun ortaya çıkmasının sebebi olmuştur. Sayfa veya tüm uygulama bazında verileri saklamak için ASP.NET çatısı altında bize sunulan teknolojiler işte şunlardır:

Durum Yönetimine Genel Bakış
-View State
-Control State
-Hidden Form Fields
-Cookies
-Query String
-Application State
-Session State
Biz makalemizin konusuna geri dönerek View State kavramının anlamına bir bakalım.

ViewState soyut olarak nedir?

ViewState (Görüntü Durumu), verileri saklamak için default olarak kullanılan tekniktir. Sayfa post back olduğunda ve geri geldiğinde aynı sayfadaki değerlerin saklanması işlemini ViewState yapar. Kısacası sayfanın tarayıcıdan dönerkenki haline ulaşabilmemizi ve sayfa geri gönderilirken otomatikman tekrar bu bilgilerle gitmesini sağlar. Dolayısıyla sayfalar arası veri taşımaz. ViewState 2 türlü kullanılır. İlki ASP.NET tarafından otomatik olarak yönetilmesidir. Kapatılmadığı sürece arkada çalışmaya devam eder. İkincisi ise kod kısmında koleksiyon olarak kullanılmasıdır. Peki ViewState nasıl çalışır? ASP.NET arka tarafta gizli bir input kontrolü yaratır. Bu input kontrolünün içinde, sayfadaki istenilen kontrollerin bazı propertylerini base64 koduna çevirerek saklar. Bu gizlenmiş ViewState kontrolü sayfayla birlikte yaşar ve seyahat eder. Dolayısıyla eğer dikkatli ve kontrollü olarak kullanılmassa, View State kontrolümüz gittikçe şişer ve ciddi performans sıkıntılarına sebep olur. Üstelik aspx sayfamızın içinde bulunan bir kontrol olduğu için hem post back hem de request süresini uzatır.

Bu kadar teorik bilginin ardından View State kavramına biraz da pratik olarak bakalım

ViewState somut olarak nedir?

Basit bir web uygulaması açalım. İçersinde hiç bir değişiklik yapmadan debug edip, kaynak kodunu açtığımızda şu html çıktısı ile karşılaşırız;

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" >

<head><title>
Untitled Page
</title></head>
<body>
<form name="form1" method="post" action="Default.aspx" id="form1">

<div>
<input type="hidden" name="__VIEWSTATE" id="__VIEWSTATE" value="/wEPDwUJNzgzNDMwNTMzZGRKSpuLejDHB6P+RKbZyCauWTRAqA==" />
</div>

<div>
</div>

</form>
</body>

</html>
Burada görüldüğü üzere ASP.NET bizim için kendiliğinden bu gizli kontrolü oluşturmaktadır. Value özelliğine baktığımızda ise sayfadaki bazı bilgilerin kodlanmış hali görülmektedir.

Şimdide kısa bir örnekle ViewState nerelerde kullanılabilir ona bakalım. Öncelikle yeni web projesi açıp içine bir adet DropDownList ve bir adette Button nesnesi ekleyelim. Senaryomuz gereği, Button nesnemize basıldığında DropDownList içindeki nesneler ters sırayla yazılmalıdır (yada kısaca Reverse() metodu çalıştırılmalıdır);

 
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
    if (!Page.IsPostBack)
    {
        DropDownList1.Items.Add("CSharp");
        DropDownList1.Items.Add("Nedir");
        DropDownList1.Items.Add(".com");
    }

}

protected void btnSirala_Click(object sender, EventArgs e)
{
    ArrayList ary = new ArrayList();
    ary.AddRange(DropDownList1.Items);
    ary.Reverse();

    DropDownList1.Items.Clear();

    foreach (object obj in ary)
    {
        DropDownList1.Items.Add(obj.ToString());
    }

}
Yukarıdaki kod çalıştırıldığında hiç bir sorun çıkmaycaktır. Çünkü ViewState bizin için herşeyi yapmıştır. Sayfa post back olduğunda !Page.IsPostBack olmasına rağmen DropDownList1 boş gelmemiştir. Bir de ViewState'i kapatarak bu programı çalıştıralım;

<asp:DropDownList ID="DropDownList1" runat="server" EnableViewState="false" >
ViewState kapatıldığında ise düğmeye basıldıktan sonra dropDownList1 boş gelecektir. Sebebi çok aşikardır. Sayfa post back olunca tüm html kontrolleri sunucuda yeniden hazırlanıp gönderilmiştir. !Page.IsPostBack deyimi de olduğu için DropDownList'imizin items koleksiyonu boş kalmıştır. Peki !Page.IsPostBack'in kaldırılması çözüm olacak mıdır? Hayır, bu seferde dropDownList1'e her seferinde aynı liste baştan eklenecek dolayısıyla Reverse metodu istediği kadar çalıştırılsın devamlı ".com, Nedir, Csharp" şeklinde sıralama olacaktır. Senaryomuzu farklı bir şekilde kurgulayalım. Datalarımızın çok fazla olduğunu ve bir veritabanından çekilmesi gerektiğini düşünelim. ViewState olmadığı takdirde her Page_Load olayında veri çekme işleminin yapılması gerekir. Bu da Request süresini hep uzatmaktadır. Tabi eğer çekilecek verilerin boyutları büyük ise bu seferde ViewState çok şişecek ve bize faydadan çok zararı olacaktır. Bu gibi durmlarda da ViewState kapatılmalıdır.

Şimdide kod tarafında ViewState ile nasıl oynayabiliriz ona bakalım. Buradaki senaryomuzda Bir ListBox kontrolü içine istediğimiz kelimeleri ekleyip çıkartalım:

Kod kısmımız ise şöyledir;

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
}


protected void btnEkle_Click(object sender, EventArgs e)
{
    ViewState.Add(txtEkle.Text.ToString(), txtEkle.Text); //ViewState kontrolümüze dışarıdan bir nesne eklenmeye çalışıldığı zaman aynı Hashtable gibi çalışır. Bizden bir 'Key' birde 'Value' değeri ister. Hashtable'dan farklı olarak 'Key' değerini string olarak alır.'Value' değerini ise object olarak aldıktan sonra StateItem tipine cast eder. Artık eklendikten sonra bu verilere, istenildiği kadar post back yapılsın, ne zaman arzu edilirse 'Key' değeri üzerinden ulaşılabilir.

    Tazele();
}

protected void btnCikar_Click(object sender, EventArgs e)
{
    ViewState.Remove(txtCikar.Text.ToString());  //Remove metodu ise sadece key değeri üzerinden işlem yapmaktadır.

    Tazele();
}

private void Tazele()
{
    //ListBox1.Items.Clear(); Normalde bu metodu yazmadığımız takdirde ListBox nesnemiz içeriğini ViewState vasıtasıyla taşımaya devam eder. Bu da verilerin birikmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla html tarafında ListBox'ın ViewState özelliğini kapatarak hem bu satırı yazmaktan kurtuluruz, hem de ViewState'i daha az yorarız. Burdan da şu anlaşılmaktadır; Biz kod tarafında herhangi bir kontrolün Items.Clear() metodunu çalıştırdığımız zaman ViewState'ten o kontrole ait nesneler kaldırılmaktadır.

    foreach (StateItem sti in ViewState.Values)
    {
        ListBox1.Items.Add(sti.Value.ToString());
    }
}

ASP.NET bizim girdiğimiz StateItem nesneleri ile kendi yarattığı StateItem nesnelerini ViewState içerisinde ayrı ayrı saklamaktadır. Dolayısıyla kod tarafında ViewState'ten sadece kendimizin 'Key' değeri girerek oluşturduğu verilere ulaşabilirz.
Peki bu nesne arka tarafta nasıl çalışmaktadır, bir de ona bakalım. Öncelikle C# tarafında ViewState yazıp 'Go To Definiton' dersek karşımıza şu sonuç çıkmaktadır:

public class Control : IComponent, IDisposable, IParserAccessor,...
{
     ...
     protected virtual StateBag ViewState { get; }
     ...
}
Görüldüğü üzere ViewState aslında, Control sınıfı altında, StateBag isimli bir sınıfın tipinden, get bloğu olan bir özelliktir. Bir de StateBag üzerinden 'Go To Definiton' yaparsak;

public sealed class StateBag : IStateManager, IDictionary, ICollection, IEnumerable
{
     public StateBag();
     public StateBag(bool ignoreCase);
     public int Count { get; }
     public ICollection Keys { get; }
     public ICollection Values { get; }
     public object this[string key] { get; set; }
     public StateItem Add(string key, object value);
     public void Clear();
     public IDictionaryEnumerator GetEnumerator();
     public bool IsItemDirty(string key);
     public void Remove(string key);
     public void SetDirty(bool dirty);
     public void SetItemDirty(string key, bool dirty);
}
StateBag sınıfının türediği arayüzlerden ilki State Management için kullanılan temel arayüzdür. Son üç arayüz ise bakın hangi sınıflarda da vardır;

public class Hashtable : IDictionary, ICollection, IEnumerable ...
public class SortedList : IDictionary, ICollection, IEnumerable ...
Burada ViewState'in Hashtable yapısına benzerliğinin sebebi anlaşılmaktadır. Hatta kullanımları bile çok benzerdir.

ViewState ve Hashtable'ın kullanımlarını karşılaştırırsak:

ViewState Kullanımı Hashtable Kullanımı
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
    ViewState[i.ToString()] = i;
}
Hashtable ht = new Hashtable();
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
    ht[i] = i;
}
Üstteki iki kontrol arasında dört adet fark vardır:

1- ViewState 'Key' değer olarak string alırken, Hashtable object almaktadır.
2- ViewState 'Value' değerini StateItem, Hashtable ise object tipine çevirir.
3- Hashtable 'Key' değerlerini unique olarak istemektedir ve aynı olursa hata vermektedir. ViewState ise aynı 'Key' değeri olduğu durumlarda en son ekleneni alır.
4- Hashtable bir sınıf olduğundan ilk başta örneklenmesi gerekir. Fakat View State virtual olmasından dolayı bizim tarafımızdan örneklenemez. Eğer böyle bir yapıya sahip olsaydı sayfa her post back olduğunda içindeki değerler sıfırlanırdı. Sonuç olarak View State, kapalı veya açık olsun, her sayfada mutlaka debug sırasında bir adet örneklenir ve html kodları arasına yerleştirilir. Daima bir tane olmasının sebebi ise bazı kontrollerin ViewState'e ihtiyaç duymasıdır.

ViewState'in yüklenmesi ve kaydedilmesi

ASP.NET, sayfadan gelen ViewState'in içeriğindeki veriyi almak için LoadViewState, ViewState'e yeniden düzenlenmiş veriyi kaydetmek içinse SaveViewState metodunu kullanmaktadır. Bu iki metod framework tarafından otomatikman kullanıldığı gibi bizim tarafımızdan da istediğimiz yerde yazılabilir. ASP.NET bu metodları yaşam döngüsünde şu aralarda çalıştırmaktadır:

-Initialize
-TrackViewState() :'Bu metoda az aşağıda değinilmektedir.'
-LoadViewState()
-Process postback data
-Load
-Send postback change notifications
-Handle postback events
-Prerender
-SaveViewState()
-Render
-Dispose
-Unload
ViewState hakkında yanlış bir izlenim olabilir. ViewState kontrollerin sadece text veya koleksiyonlarını değil hemen hemen tüm özelliklerin saklayabilir. Örnek vermek gerekirse, aspx sayfamıza bir Label ve birden fazla Button kontrolü ekleyelim. Her bir düğmede Label'ın bir özelliğini değiştirelim.

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
}

protected void Button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
    Label1.Text = "Çarşı .Net'e karşı";
}

protected void Button2_Click(object sender, EventArgs e)
{
    Label1.BackColor = Color.Red;
}

protected void Button3_Click(object sender, EventArgs e)
{
    Label1.CssClass = "style1";
}
Her düğmeye basıldığında Label'ın değişen özelliği ViewState'e eklencektir.

Başlangıçta sayfamız bu haldedir:

Button1’e basıldığında:

Button2’ye basıldığında:

Button3’e basıldığında:
Küçük bir tüyo vermek de gerekirse ViewState'inizin boyutuna şu javascript kodunu yazarak bakabilirsiniz:

<script type="text/javascript">
    var size = document.getElementById("__VIEWSTATE").value.length;
    document.write(size+"bytes");
</script>
ViewState’i takip etmek: ViewState sakladığı verilerin her birine ekstra olark bir de 'dirty' özelliği ekler. Bu dirty özelliği o StateItem'ın değişip değişmediğini belirtir. SaveViewState metodu sırasında eğer dirty özelliği false ise ViewState'e kaydedilmez, eğer true ise kaydedilir. Ayrıca ViewState bu dirty özelliğini takip etmeden önce TrackViewState metodunu çalıştırır. TrackViewState metodu Page_Init zamanında çalışır ve SaveViewState metodu çalışana kadar çalışmaya devam eder. ViewState'e yeni bir item kod tarafından eklensede SaveViewState metodu çalışmadan ViewState'e kaydedilmez. Şöyle bir örnekle olayı aydınlatalım:

Sayfamıza bir DropDownList ve iki adet Button nesnesi ekleyelim. Button nesnelerinin görevi ViewState'e ekliyeceğimiz nesnenin dirty özelliğine true veya false atamaktır.

 
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
    if (!Page.IsPostBack)
    {
        ViewState["key"] = "value";
    }
}

protected void Button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
    ViewState.SetItemDirty("key", true);

    DropDownList1.Items.Clear();
    foreach (StateItem sti in ViewState.Values)
    {
        DropDownList1.Items.Add(sti.Value.ToString());
    }

}

protected void Button2_Click(object sender, EventArgs e)
{
    ViewState.SetItemDirty("key", false);

    DropDownList1.Items.Clear();
    foreach (StateItem sti in ViewState.Values)
    {
        DropDownList1.Items.Add(sti.Value.ToString());
    }

}
Bu kod çalıştırıldığında şöyle bir sonuç olmaktadır. DropDownList'e 'value' muhakkak bir kez eklenmektedir. Eğer TRUE düğmesine basarsak eklenmeye devam eder. Fakat FALSE düğmesine basıldığı anda son bir kez daha eklenir sonra silinir. Daha sonra TRUE'ya basılsa bile artık bu StateItem ViewState'ten kaldırıldığı için bir daha ulaşılamaz.

Buradan şu sonuç çıkmaktadır. Biz ViewState["key"]=value; kodunu yazdığımız anda ViewState’e bu veri eklenmek için SaveViewState metodunu bekler ve ’dirty’ özelliği ne olursa olsun eklenir. Fakat eğer bu veri ViewState’e sadece bir kez ekleniyorsa, (Yukarıdaki !Page.IsPostBack metodu içerisinde olduğu anlar gibi) ’dirty’ özelliği, true olana kadar taşınmaya devam eder ama false ise son bir kez taşınıp daha sonrasında silinir. ViewState.Remove() metodu ise hiç ViewState’e eklemeden siler.

-ChildControls ve TrackViewState: Eğer sayfaya bir kontrolü dinamik olarak ekliyorsak şu duruma dikkat etmemiz gerekir. Kontroller dinamik olarak eklendiği zaman TrackViewState metodu, kontrolü sadece formun Add() metodu çalıştırıldıktan sonra etkilemeye başlar. Dolayısıyla Add metodu, dolaylı olarak da TrackViewState metodu çalıştırılmadan önce yazılan veriler kontrole eklenir fakat ViewState'e eklenmez:

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
    DropDownList drpList = new DropDownList();

    if (!Page.IsPostBack)
    {
        for (int i = 0; i < 10; i++)
        {
            drpList.Items.Add(i.ToString());
        }
    }

    this.form1.Controls.Add(drpList);//Bu durumda TrackViewState metodu burada çalıştırılır. Dolayısıyla veriler ViewState'e eklenmez sadece kontrole bir kereye mahsus olmak üzere eklenir. Postback olduğunda DropDown boş gelir.
}

//Bunun yerine Kontrolü önce forma ekleyip sonra verileri bağlamak daha sağlıklı olur.

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
    DropDownList drpList = new DropDownList();
    this.form1.Controls.Add(drpList);//Artık TrackViewState metodu buradan itibaren çalışmaya başlıyacaktır ve veriler hem DropDown'a hemde ViewState'e eklenecektir.

    if (!Page.IsPostBack)
    {
        for (int i = 0; i < 10; i++)
        {
            drpList.Items.Add(i.ToString());
        }
    }
}
ViewState'te güvenlik

ViewState bilindiği üzere değerleri base64 kodlarına çevirmektedir. Şunu söylemek gerekir ki base64 kodları şifreli değildir ve kırılması çok basittir. ViewState'in diğer kötü yanlarından biri de bir html nesnesi olmasından dolayı herkes tarafından görülebilmesidir. Bu iki etken bir araya gelince veri güvenliği diye bir kavram kalmamaktadır. İşte değerli verilerimizi ViewState ile taşıdığımız anlarda yardımımıza ViewStateMac koşmaktadır.

ViewStateMac: EnableViewState özelliği ile EnableViewStateMac özelliği karıştırılmamalıdır. ViewStateMac(ViewState Machine Authentication Check) güvenlik amaçlı konulmuş bir özelliktir. ViewState üzerindeki orjinal datanın bozulmasına yönelik herhangi bir saldırı olup olmadığını kontrol eder ve verileri base64 yerine hash koduna çevirir. Default olarak açıktır ve ViewState özelliğinin olduğu heryerde bu özellikde vardır. ViewStateMac, sayfa tarayıcıya giderken verileri hash kodundan geçirir ve post back olduğunda gelen verilerle daha önceden oluşturduğu hash kodunu karşılaştırır. Bunun için küçük bir test yapalım. Boş bir web sayfası açıp <%@ Page %> kısmına EnableViewStateMac="false" özelliğini ekleyelim. Ardından debug edip sayfanın kaynak koduna bakalım. ViewState'in value değeri şu 24 haneli string çıkmıştır: "/wEPDwUJNzgzNDMwNTMzZGQ=" . Şimdide ViewStateMac'i aktif hale getirelim. Bu sefer value değerimiz 52 hanelidir: "/wEPDwUJNzgzNDMwNTMzZGTOg2Hi9CvgCScuhB5ASVZPIeJCsw==" . Bunun sebebi ViewStateMac açıldığından değerlerin hash koduna çevrilmesidir. Bu işlem verilerin değiştirilmesini çok zorlaştırır fakat diğer yandan da sayfanın boyutunu da arttırmaktadır.

ASP.NET’in kullandığı hash kodu standartlarına bakmadan önce web.config dosyasını kısaca bir hatırlayalım:

machine.config aynı web.config dosyası gibi xml tabanlı bir dosya olup o sunucuda bulunan tüm siteleri etkiler. ASP.NET'te özellikler aşağıdaki hiyerarşiye göre belirlenir:

1- Makine bazında: machine.config
2- Site bazında: web.config
3- Sayfa bazında: <%@ Page %>
4- Kontrol bazında.

Fakat üstünlük bakımından ise bu sıra tam tersidir. ASP.NET, özellikleri önce <%@ Page %> takısından kontrol etmeye başlar. Yani <%@ Page %> web.config'den, web.config'de machine.config'den daha önceliklilidir.

*machine.config dosyasına ulaşmak için ise şu path izlenir: WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\Framework sürümü\CONFIG\machine.config
Hash Kodları: ASP.NET default olarak SHA1'ı kullanmaktadır. Eğer bu standart değiştirilmek istenirse web.config dosyasına başvurulması gerekir:

<configuration>
    <system.web>
        <machineKey validation="SHA1" />
Bu validation özelliği altındaki diğer hash algoritmaları ve anahtar büyüklükleri şunlardır:

-AES (Advanced Encryption Standart): 128, 192 veya 256 bit
-3DES (Triple Data Encryption Standart): 56x3 bit
-SHA1 (Secured Hashing Algrotihm 1): 160 bit
-MD5 (Message-Digest algorithm 5): 128 bit

Anahtar büyüklüğündeki Bit boyutunun artmasıyla doğru orantılı olarak kodun kırılma zorluğu da artar.

SHA1 ve MD5: Bu iki algoritma şifreleme yapmazlar. Şifreli olmamaları yanlış anlaşılmamalıdır. Bu tamamen açık oldukları anlamına gelmez, sadece ileri düzey hash kodlarından geçirilmediğini gösterir. Fakat bugün brute force saldırılarıyla kırılabilmektedirler. SHA1, MD5'a göre daha fazla yer tutar ve daha yavaş çalışır fakat daha güvenlidir.

- Tamper Proofing (Kırılmaya dayanıklı): ViewState'imizi eğer orta derecede güvenlik altına almak istiyorsak öncelikle EnableViewStateMac özelliğine true atamamız gerekir. Daha sonrasında ise machine.config dosyasına şu özellikler yazılmalıdır:

<configuration>
    <system.web>
        <machineKey
                validationKey="AutoGenerate,IsolateApps"
                validation="SHA1"  />
'veya MD5'
ViewStateMac, ValidationKey değerini taşınan veriyi doğrulamak için kullanır. Buradaki AutoGenerate framework'ün bizim için rastgele bir anahtar değeri belirlemesini sağlar. Eğer sitemiz bir web farm üzerindeyse kendimizin bir değer vermesi gerekir ve bu özellik hexadecimal sayıları kabul etmektedir. O zaman ise validationKey şöyle bir görüntü almalıdır: validationKey="21F090935F6E49C2C797F69BBAAD8402ABD2EE0B667A8B44EA7DD4374267A75D7AD972A119482D15A4127461DB1DC347C1A63AE5F1CCFAACFF1B72A7F0A281B"
IsolateApps ise sunucuda bulunan her bir site için farklı bir id belirleyerek bu anahtar değerlerini birbirinden soyutlar. validationKey ile aynı şekilde çalışan bir de decryptionKey vardır. Bu özellik ise şifreleme yapılırken kontrol etmek için bir anahtar değer üretir.

AES ve 3DES: Bu algoritmalar ise verileri şifrelerler. Kırılmaları çok zordur ve maliyetlidir. AES, 3DES'e göre çok yeni bir standarttır. Dolayısıyla 2.0 ile birlikte eklenmiştir ve 3DES'e göre çok daha güvenlidir. 3DES'in yaptığı iş verileri 56 bitlik anahtar büyüklüğündeki hash kodundan 3 kere geçirmesidir. AES ise 3 ayrı anahtar değerine sahiptir.

- Encryption (Şifreleme): ViewState'in şifrelenmesi için bir kaç ayar vardır. İlk başta ViewStateMac açılmalıdır. Daha sonrasında web.config'e veya <%@ PAGE &>'e şu özellik eklenir:

...
<system.web>
    <pages viewStateEncryptionMode="Always"></pages>
...
Eğer her sayfanın şifrelenmesini istemiyorsanız ve bu işi framework’e emanet etmek istiyorsanız şifreleme modunu ’Auto’ yapabilirsiniz. Bu işlemin ardından kod kısmına şu satır eklenmelidir:

Page.RegisterRequiresViewStateEncryption();
Son olarakta machine.config kısmında şu özellikleri belirleriz:

<configuration>
    <system.web>
        <machineKey
                validationKey="AutoGenerate,IsolateApps"
                decryptionKey="AutoGenerate,IsolateApps"
                validation="AES"
'veya 3DES'
                decryption="Auto
'Bu özellik şifrelenmiş veriyi hangi standartla çözüceğimizi belirtmemizi sağlar. Özel bir durum olmadıkça Auto olarak ayarlanmalıdır. '/>
Bu işlemlerin ardından artık ViewState’imiz daha korunaklı bir hale getirilmiştir.

dipnot: Eğer siteniz bir web farm vasıtasıyla çalışmıyor ise bu özellikleri kullanınız.

View State'ten faydalanmamak

Her ne kadar bir çok yerden kolaylık sağlasada, bazı durumlarda, özellikle boyutunun çok büyüdüğü anlarda ViewState'in kapatılması gerekebilir. ViewState şu yöntemler kullanılarak kapatılabilir.

1- Kontrol bazında;
<asp:TextBox ID="TextBox1" runat="server" EnableViewState="false"></asp:TextBox>

2- Sayfa bazında;
<%@ Page Language="C#" AutoEventWireup="true" CodeFile="Default.aspx.cs" Inherits="_Default" EnableViewState="false" %>

3- Tüm sitede ViewState özelliğinin kapatılması için ise web.config dosyasının içine şu kod yazılır;
...
<system.web>
    <pages enableViewState="false"></pages>
...
Her ne kadar ViewState web.config'den bile kapatılsa, gizli input kontrolümüz hala sayfada yerini korumaktadır. Bu kontrolü kaldırmanın bir yolu yoktur. Fakat şu iki metod override edilerek ViewState etkisiz hale getirilebilir.

protected override void SavePageStateToPersistenceMedium(object viewState)
{
}

protected override object LoadPageStateFromPersistenceMedium()
{
    return null;
}
ViewState'in bölünmesi (ViewStateChunking)

ViewState'in çok büyüdüğü anlarda karşılaşılan sorunlardan biri de bazı firewall ve proxy'lerin bu olgunlaşmış ViewState'leri kabul etmemesidir. Bu zorluğun atlatılması kolaydır. Tek yapmamız gereken web.config dosyası içine şu satırı yazmaktır:

<configuration>
     <system.web>
          <pages maxPageStateFieldLength=""></pages>
maxPageStateFieldLength özelliği, ViewState'in uzunluğuna bir sınır koymamızı sağlar. Eğer atanacak değerin uzunluğu buradaki değerden fazlaysa, ViewState bölünmeye başlar. Bu özelliğin default değeri '-1' olup, bölünme olmayacağı anlamına gelir. Test etmek için maxPageStateFieldLength özelliğine 100 değerini verip, bir DropDownList'e 1'dan 10'a kadar olan sayıları ekleyelim. Kaynak kodumuzun görüntüsü şöyle olacaktır:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" >
<head><title>
Untitled Page
</title></head>
<body>
<form name="form1" method="post" action="Default.aspx" id="form1">
     <div>
          <input type="hidden" name="__VIEWSTATEFIELDCOUNT" id="__VIEWSTATEFIELDCOUNT" value="3" />

          <input type="hidden" name="__VIEWSTATE" id="__VIEWSTATE" value="/wEPDwUKMTYxMTc1NjI2MA9kFgICAw9kFgICAQ8QZA8WCmYCAQICAgMCBAIFAgYCBwIIAgkWChAFATEFATFnEAUBMgUBMmcQBQEz" />
          <input type="hidden" name="__VIEWSTATE1" id="__VIEWSTATE1" value="BQEzZxAFATQFATRnEAUBNQUBNWcQBQE2BQE2ZxAFATcFATdnEAUBOAUBOGcQBQE5BQE5ZxAFAjEwBQIxMGdkZGT//mlq/vcPuLOi" />
          <input type="hidden" name="__VIEWSTATE2" id="__VIEWSTATE2" value="A2O9kXAuaxuGhw==" />

     </div>

     <div>
     <select name="DropDownList1" id="DropDownList1">
         <option value="1">1</option>
         <option value="2">2</option>
         <option value="3">3</option>
         <option value="4">4</option>
         <option value="5">5</option>
         <option value="6">6</option>
         <option value="7">7</option>
         <option value="8">8</option>
         <option value="9">9</option>
         <option value="10">10</option>
     </select>
     </div>
...
Toplam ViewState'e atanacak boyut 216 byte olmuş ve ASP.NET bunu 100 byte'lık 3 parçaya bölmüştür. Ayrıca ViewState'lerin sayısını tutmak için ise __VİEWSTATEFIELDCOUNT isimli farklı bir gizli input nesnesi de sayfayla birlikte gönderilmiştir.

Bu makale umarım size çok faydalı olmuştur ve ViewState ile ilgili soru işaretlerini minimuma indirmiştir. Herkese bol ViewState’li siteler.

Serkan YAZICIOĞLU
[email protected]

Kaynaklar: http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms998288.aspx
http://weblogs.asp.net/ngur/archive/2004/03/08/85876.aspx
http://weblogs.asp.net/infinitiesloop/archive/2006/08/03/Truly-Understanding-Viewstate.aspx
 
Makale:
Her Yönüyle ViewState Kavramı ASP.NET Serkan Yazıcıoğlu
  • Yazılan Yorumlar
  • Yorum Yaz
EKİ
30
2014
Güzel yazı olmuş ellerinize sağlık teşekkürler...
EKİ
3
2007
akıllı ol çarşı burda
Sayfalar : 1 
Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi için tıklayın.
Üye değilseniz Üyel Ol linkine tıklayarak üyeliğinizi hemen başlatabilirisniz.
 
  • Bu Konuda Son 10
  • Eklenen Son 10
  • Bu Konuda Geçmiş 10
Bu Konuda Yazılmış Yazılmış 10 Makale Yükleniyor
Son Eklenen 10 Makale Yükleniyor
Bu Konuda Yazılmış Geçmiş Makaleler Yükleniyor